Lumia 950 XL: ensimmäinen viikko

Olen testaillut Microsoftin Lumia 950XL:ää nyt ensimmäisen viikon ajan. Vastoin kuin  Lumia 640XL:n ja Windows 10:n esiversioiden (technical preview) pohjalta pelkäsin, tämä uusi käyttöjärjestelmä on teknisesti toiminut melko vakaasti ja luotettavasti.

Lumia950XL
Lumia 950XL:ssä on iso, kirkas ja tarkka näyttö. Kamera on myös parantunut vielä aiemmista. Vielä kun saisivat Windows-ekosysteemiinsä puhtia.

Windows 10:n isoin puute on ohjelmien ja pelien vähyys. Sen häiritsevyys riippuu tietenkin siitä, miten paljon niitä kaipaa. Tuntuu kuitenkin vajavaiselta, kun Facebook-sovellus on yhä epäluotettava, esimerkiksi kuvien jakaminen tuntuu epäonnistuvan joka kolmas kerta. Instagram-sovellus on vanha ja huono. Rovion Angry Birds 2:sta ei ole saatavana tätä kirjoittaessa vielä lainkaan.

Windows 10:n uudistukset eivät ole minusta kovin isoja, joskin esimerkiksi silmien iriksen tunnistusta (salasanan korvikkeena) en ole vielä kokeillut.

Joitakin ärsyttävyyksiä on yhä, esimerkiksi etupaneelissa olevaan Bing-hakuun osuu yhä vahingossa, eikä hakukonetta edes saa vaihtaa. Puhelun saapuesssa vaikkapa viestin kirjoittaminen keskeytyy, eikä puhelua saa taustalle katkaisematta sitä.

Uudessa Lumiassa parasta on kamera, sillä kolmen LED-valon systeemi tuottaa hämärässä paljon luonnollisempia kuvia kuin mihin aiempi suosikkini Lumia 1020 pystyi. Samoin automaatti- ja manuaalitarkennukset toimivat hienosti. Uutta Superkuva-tilaa värinsäätöineen en ole oikein vielä tottunut käyttämään.pa

Mutta riittääkö parantunut kamera Lumialle? Epäilyttää. Myös uusissa Applen  iPhone 6.ssa on aika hyvä kamera, samoin Samsungin Galaxy S6:ssa ja Sonyn Z5:ssa.

Lumia 640XL-kokemuksiini verrattuna myönteistä on kameran ja käyttöliittymän nopeus. Tässä auttaa 950XL:n selvästi nopeampi suoritin, ja Windows 10:n uudempi julkaisu voi myös vaikuttaa.

Kameran kannalta ikävä askel taaksepäin edelliseen huippukameramalliin  Lumia 1020:aan nähden on käsihihnan loven puuttuminen. Tämä on sinänsä pikkujuttu, mutta vaikuttaa paljon käytettävyyteen, kun on otettava kuvia hankalassa paikassa, esimerkiksi jossain korkealla paikalla aidanraosta.

Ei olisi kiva pudottaa laitetta, ja Lumia 1020.ssa tuo pieni yksityiskohta auttoi tähän.  Onhan kaikissa oikeissakin kameroissa paikka kaula- tai rannehihnalle.

Toistaiseksi en ole saanut yhdistettyä  Windows 10 -puhelimia USB-piuhalla Maciin (OS X Yosemite), sillä Applen oma kuvasovellus ei laitetta tunnista, laite ei näy massamuistina Finderissa,  eikä vanha Nokia Photo Transfer enää tunnista Windows 10 -puhelima. Päivittelen myöhemmin, jos keksin ratkaisun.

Näin ensimmäisen viikon perusteella. Kirjoitan lisää, jos aihetta ilmenee.

Päivitetty 26.12.2015 klo 12:05 (Suomi+5h):

Ilmenihän sitä, päivityksen aihetta. Tänään Lumia 950XL:n kosketusnäyttö on alkanut sammuilla. Puhelin käynnistyy, mutta hetken päästä näyttö menee mustaksi. Esimerkiksi kamera aktivoituu, mutta näyttö pysyy pimeänä.

Kun pakkokäynnistän laitteen uudelleen (virtanäppäin + volyymi alas), se herää hetkeksi, mutta hetken päästä kosketusnäyttö taas pimenee, eikä herää virtanäppäimestä tai kameranäppäimestä enää.

Olikohan Thaimaan lämpö tälle liikaa? Jätän laitteen nyt viileään hotelihuoneeseen illaksi ja katson tilanteen uudelleen illalla.

Päivitetty 26.12.2015 klo 17:59 (Suomi+5h):

Raportteja laiteongelmista kuuluu muualtakin. Verkkojulkaisu Softpedia kirjoittaa, että Saksan Amazon vetäisi Lumia 950XL:n toistaiseksi myynnistä asiakkaiden valitusten vuoksi. Joidenkin arvioiden mukaan ongelma saattaa liittyä juuri 950XL-mallin käyttämään nestejäähdytykseen.