Sosiaalista ruoanlaittoa: raclette-grillaus

Ystäviä tai perhe on kokoontumassa syömään, mutta helposti käy niin, että yksi tai kaksi ihmistä ähertävät keittiössä, ja muut seurustelevat ruokapöydässä. Tälle on hauskempi vaihtoehto.

Kokeilimme viikonloppuna sosiaalisempaa ruoanlaittoa. Veljeni oli tilannut netistä raclette-grillin. En nyt mainosta tässä tiettyä mallia, koska minulla ei ole vielä  omakohtaista kokemusta grillien eroista.

Kyseessä on kotikäytössä yleensä sähköllä toimiva sisäkäyttöön tarkoitettu grilli,  jossa on 6-12 pannua. Ideana on, että sulatettua raclette-juustoa kaavitaan erilaisten grillattujen herkkujen päälle puulastalla.

Juustoissa on tietenkin valinnanvaraa. Pidimme muutamista kokeiluistamme eniten Entremont-juustosta.

Grilli lämpeni noin 20 minuutissa, eli se kannattaa laittaa päälle hieman ennen kuin vieraat istuvat pöytään.

Vaikka laite on tarkoitettu sisäkäyttöön, käryä syntyi jonkin verran. Avasimme takapihan oven, ja palohälytin oli ruokatilassa pois päältä. Muuten se olisi takuuvarmasti huutanut.

Grillasimme herkkusieniä, kanaa, lohta,  kesäkurpitsaa, naudan ulkofilettä, ravunpyrstöjä ja muutamia eri juustoja. Levyillä pystyy luomaan hieman omia virittelyitä, esimerkiksi grillaamalla ravunpyrstöjä pikkupannulla oliiviöljyssä ja sipulissa syntyi oma pieni rapukasari.

Ensimmäisestä kerrasta jäi ajatus, että pannuilla voisi kokeilla lihaa ja kalaa, jonka voi halutessaan jättää puoliraa’aksi tai -kypsäksi, eli vaikkapa hyvälaatuista naudan sisäfilettä tai tonnikalafilettä. Ja jos taas toinen tykkää kypsemmästä, voi sen tässä hauskasti kypsentää itse pidemmälle.

En nyt laita tähän raaka-aine- tai reseptivinkkejä, sillä niitä on paljon netissä, esimerkiksi tämä jo parin vuoden takainen Kalevan artikkeli.

Tämä oli oikein hauska sosiaalinen kokemus. Saa nähdä tuleeko tätä nyt sitten käytettyä useammin, vai jääkö raclette-grilli samaan sarjaan jäätelö-, leipä- ja pastakoneiden kanssa unohdettujen kodinkoneiden kaappiin.