Ärsyttävä automaattikorjaus

Olen ihmetellyt Lumia-työpuhelinten käyttäjänä, miten itsepintaisesti Microsoftin käyttöjärjestelmä yrittää ”korjata” suomenkieliset sanani esimerkiksi tekstiviesti- tai sähköpostisovelluksissa toisiksi, vaikka sanat olisivat aivan okein.

Korjaan sanan. Lumia-sovellus ”korjaa” sanan takaisin. Tätä samaa jatkuu kolmekin kertaa. Sovellus ei kertakaikkiaan opi, että haluan kirjoittaa näin.

Erityisen hankalaa on, jos samassa tekstissä on usean kielen tekstiä. Käyttöjärjestelmä tai sovellus eivät tunnista kielen vaihtumista, joten ne tulkitsevat sen jälkeen jokaisen vieraskielisen sanan väärin kirjoitetuksi. Kirjotuskieli on itse vaihdettava.

Windows-puhelinten kehitys lienee jo saattohoidossa, joten varmasti tämä on hoidettu paljon paremmin Android-puhelimissa. Ei valiettavasti ole. Olen tässä ihmetellyt samaa ongelmaa pari viikkoa Huawein ja Samsungin Android 5,1 -puhelinten kanssa.

Erikoista on, ettei käyttöjärjestelmä taaskaan ”korjaa” vain väärin kirjoitettuja sanoja, vaan yrittää huonolla menestykselä vaihdella myös oikein kirjoitettuna sanoija toisiksi.

Välillä toiminto myös aiheuttaa suoranaisia kirjoitusvirheitä rikkomalla yhdyssanoja erillisiksi sanoiksi.

Vielä kun löytäisin tästä Samsung Galaxy S6:n Android 5.1:sta, mistä tämän kiusanteon ominaisuuden saa pois päältä. Paljon on vielä käytettävyydessä parantamisen varaa.

Applen iPhonen iOS-käyttöjärjestelmän autocorrect-ominasuudesta minulla ei ole paljon omia kokemuksia, mutta netissä julkaistuista ruutukaappauksista päätellen tilanne ei ole ainakaan paljon parempi siellä puolella.