Viikonloppu Brysselissä

Euroopan Unionin byrokratian pääkaupunki Bryssel ei ole mikään kaupunkilomien ykköskohde. Vietin siellä kuitenkin yhden viikonloppuloman ennen työkeikkaani EU-parlamentissa.

Asuin Novotel Brussels Grand Placessa, joka on viitisen minuutin kävelymatkan päässä kaupungin tunnetuimmasta turistinähtävyydestä Grand Placen (”grotte plas”) aukiosta. Suunnilleen sama matka on pissaavan patsaan eli noin 60 cm korkuisen Mannekin Pis -patsaan luota.

Muutama mainitsemisen arvoinen ravintola

A la Mort Subite: Yksi kaupungin vanhimmista olutravintoloista. Tietenkin isot valikoima ja tunnelmallinen paikka. Sijainti kätevästi Galerie Royalen vieressä.

Les Brassins: Paikallisen suosittelema, ja näemmä lähinnä paikallisten täyttämä pieni kortteliravintola. Tosi hyvää ruokaa kohtuulliseen hintaan.

Le Marmiton: Kalaan ja lihaan erikoistunut belgialainen ravintola. Söin alkuruoaksi nautacarpaccion ja pääruoaksi vasikankylkeä. Sijainti Galerie Royalen sisällä. Hieman ensimmäistä iltaa kalliimpi, noin 80 euroa henkilöä kohden parin viinilasin kanssa.

La Quincaillerie: Entisessä tehdashallissa sijaitseva ravintola on näyttävä paikka ja kuulu kala- ja liharuoistaan. Tämä oli Brysselin-viikonlopun kohokohta. Pitkän päivän ja päivällä syödyn lounaan takia en sitten kuitenkaan jaksanut alkuruokaa, joten pihvi ja vihannekset riittivät. Tämä oli jo hieman hintavampi paikka, noin 200 euroa kahdelta.

Kävin myös Grand Placen vieressä olevassa Brysselin Hard Rock Caféssa, koska olen ottanut tavaksi kerätä noita HRC-pehmonalleja. Ravintolan ruokalista oli HRC:ksi aika suppea, eikä paikka ollut myöskään sisustukseltaan erityisen kiinnostava.Tuskin olisi edes pysähtynyt tähän, jos en olisi sattunut olemaan kohdalla juuri sateen aikaan.

Muita turistijuttuja

Galeria Royale on Euroopan vanhimpia avoimia ja katettuja kauppakeskuksia, mukavasti elämää kuhiseva paikka täynnä pikkukauppoja, kaakao- ja suklaapuoteja sekä kahviloita ja ravintoloita.

Sunnuntaina otin kiertoajelubussin Brysselin ympäri, ja kävin muun muassa Atomiumissa, vuoden 1958 maailmannäyttelyä varten rakennetussa yli 100-metrisessä André ja Jean Polak suunnittelemassa monumentissa. Sen ylimmän ”pallon” baarissa on mukava ottaa olut ja katsella hetken maisemia ennen paluumatkaa kaupungin keskustaan.

Olin EU-parlamentissa työkeikalla, joten en kaivannut EU-asioita viikonloppuun. Siellä parlamentin alueella oli kuitenkin kiinnostava yleisölle avoin vierailukeskus. jossa varmaan käyn, jos/kun taas palaan Brysseliin.