Kotitekoista jäätelöä helposti

Kotitekoinen jäätelö on houkutteleva idea, jos kaipaa laktoositonta jäätelöä, jossa haluaa käyttää vaikka tuoreita hedelmiä tai marjoja ilman kermaa.

jaateloannos

Kokeilin tätä kotona veljeni innostamana, sillä hän oli ostanut Verkkokauppa.comista 20 euron Anton Oliver -jäätelökoneen.

Jäätelön tekemiseen menee kokonaisuudessaan ainakin pari tuntia, jotta jäätelömassa saa jäähtyä tarpeeksi. Parempaa siitä tulee, jos antaa olla vielä pidempään pakastimessa.

Jäätelössä voi käyttää kuohkeuttamiseen vaikka kovaksi vaahdoksi vatkattua kananmunan valkuaista, kuohukermaa, tai vaikka kokonaan kookoskermaa, jos haluaa vähentää kaloreita.

Koneella voi siis helposti tehdä täysin laktoositonta jäätelöä, tai sitten täyteläisempää kermaista jäätelöä.

Pelkällä kookoskermalla ja kananmunan valkuaiselle rakenne jäi kuitenkin jäätymisen jälkeen hileiseksi. Kookoskerman ja kuohukerman kanssa syntyi jo pehmeämpää jäätelöä, ja rakenne säilyi ainakin muutaman päivän pakastimessa.

Ensimmäisellä yrityksellä kookosjäätelö jäi rakenteltaan hileiseksi. Suklaajäätelö toisella yrityksellä muistutti enemmän jäätelöä. Molemmat olivat kaiketi ”pehmistä” enemmän kuin perinteistä jäätelöä.

Kannattaa varautua kokeilemaan eri reseptejä yrityksen ja erehdyksen kautta, niin kuin tietty yleensäkin leipomisessa tai ruoanlaitossa.

Meidän suklaajäätelöömme taisi päätyä hieman liikaa kaakaojauhetta, tai sitten suklaamassa ei ollut sulanut tarpeeksi, sillä kaakaojauheesta tuli jäätelöön hieman jauhomainen maku ja rakenne.

Ainakaan ensi yrittämällä jäätelökoneella ei synny parempaa jäätelöä kuin kaupan pakastealtaasta saa, mutta onhan tuon opettelu hauskaa. Saa nähdä, miten monta kertaa tulee vielä yritettyä.

Verkkokaupan Anton Oliver -jäätelökone maksoi vain 20 euroa, ja tuskin kestää kovin pitkään. Olisi kiva kuulla, jos joku on kokeillut kalliimpia ja kehittyneempiä koneita.