Paljon lehtiä, hyvin piilotettuna

lehtiä kotona
Ostin pitkästä aikaa aikakauslehtien irtonumeroita. Valikoimaa on tekniikkalehdissäkin vielä paljon enemmän kuin odotin.

Nykyisin Fokus Median kustantama Pelit-lehti täyttää 25 vuotta, minkä kunniaksi kävin etsimässä kaupan lehtihyllystä juhlanumeroa. Tämä olikin hieman yllättävä kokemus.

Kävelin lähikauppaani Olarin Prismaan ja kohti lehtihyllyä. Sehän on siinä jossain kauppaan saapuessa jo ennen maitokaappeja. Ei olekaan tässä kaupassa. No sittenhän se on poistuessa kassojen lähellä. Ei ole tässäkään. Onko lehtihylly kadonnut kokonaan? Ei sentään.

Löysin lehtien irtonumerohyllyn viiden minuutin kiertämisen jälkeen sivusta, kirjojen ja kodin käyttötavaran välistä. Nämä eivät selvästikään ole kaupan sisäänvetotuote enää.

Pelit-lehti löytyi onneksi, kilpailijansa Pelaajan vierestä. On käsittääkseni melko harvinaista, että meillä on Suomessa kaksikin painettua pelilehteä edelleen. Muualla useimmat julkaisut ovat muuttuneet jo kauan sitten pelkiksi verkkojulkaisuiksi. Monet niistäkin ovat sittemmin lopettaneet, kun eivät onnistuneet myymään sisältöä verkossa.

Olin ainoa asiakas Prisman lehtihyllyn luona. Muistan, kun joskus vielä 2000-luvun alussa näki joskus jopa pienen ruuhkan lehtihyllyillä.

Tähän nähden aikakauslehtien suuri määrä yllätti. Tarjolla on ainakin kolme tietotekniikkalehteä, monta kuntoilu- ja urheilulehteä, kolme historialehteä, terveyslehtiä,  lapsi- ja perhelehdet ja tietenkin vielä yleisaikakauslehdet.

Kun etenkin Sanoma on luopunut erikois- ja harrastelehdistä, tilalle näyttää tulleen monta pientä kustantajaa, joilla on yksi tai pari nimikettä.  Poikkeus tähän on entisten sanomalaisten perustama Fokus Media, jolla on Pelit-lehden lisäksi seitsemän muutakin aikakauslehteä, joista tuoreimpana Allerilta ostettu Fit-lehti. (Lisäksi Sanoma näyttää ulkoistaneen Finnairin Blue Wings -lehden tuottamisen Fokus Medialle.)

Pelit-lehteä oli ilo lukea pitkän tauon jälkeen. Lukijasuhteeni katkesi joskus kauan sitten, kun peliharrastus jäi sivuun. Tilasin tosin hetken lehteä vielä 2010-luvulla, mutta määräaikaisen tilauksen päätyttyä se unohtui. Eivätkä Fokus Mediasta tohtineet soitella perään uuden tarjouksen kanssa.

Selailin etenkin noita hifi- ja tietotekniikkalehtiä, ja taso näytti visuaalisesti vähintään tyydyttävältä, jopa hyvältä. Mainoksia on vain kovin vähän, eli ei tämä ole pienillekään kustantajille helppo bisnes. Lehdissä tuntuu olevan paljon pitkä lukujuttuja, mikä tarkoittanee sitä, että kohdeyleisö on ikäluokkaa yli 30-vuotiaat. Eivät useimmat nuoret kuulemma enää jaksa keskittyä pitkiin teksteihin. Tosin ihmettelen löytävätkö ihmiset enää edes lehtihyllyjä, jos ne ovat muissakin kaupoissa näin piilossa. Jatkossa kiinnitän tähän huomiota kaupoissa.

Huom. sidonnaisuudesta: Työskentelen siis Alma Media -yhtiön Alma Talent -yksikössä, joka kustantaa useita talouden ja tekniikan aikakauslehtiä, kuten MikroBitti, Talouselämä, Tekniikan Historia, Tekniikka&Talous ja Tivi.)