Barcelona-ruokamatka: Päivä 2: El Celler de Can Roca

Toisena matkapäivänämme emme oikeastaan jääneet Barcelonaan, vaan matkustimme puolisen tuntia junalla Santsin rautatieasemalta 100 kilometrin päähän Gironan kaupunkiin.

Gironaa on kutsuttu Katalonian alueen ruokapääkaupungiksi, ja meitä kiinnosti siellä kolmen Michelin-tähden ravintola El Celler de Can Roca, jonne saimme varattua pöydän kolmisen kuukautta sitten. Menimme jonoon jo syksyllä.

Saavuimme kello 14 alkavaan ensimmäiseen kattaukseen ajoissa. Meidät otti vastaan iso, mutta sopivasti rennon ystävällinen henkilökunta. Paikka lienee vielä tunnelmallisempi myöhäisillan valaistuksessa.

Valitsimme kahdesta menusta pidemmän. Ruokalajeja menussa oli noin 14, joista kolme oli jälkiruokia.  Lisäksi tarjoilija toi vielä kärryllisen petit foureja.

Päälle otimme suositellut viinit, joita tulikin erikseen pieni lasillinen melkein joka annokselle erikseen.

Huikea ruokakokemus alkoi viidellä keittiön tervehdyksellä, ennen kuin siis pääsimme siihen varsinaiseen menuun asti. Näihin meni jo puolitoista tuntia.

Keittiön tervehdykset olivat pieniä, pääasiassa sormin syötäviä suupaloja, joissa oliiveista, simpukoista, ostereista, makrillista ja muista raaka-aineista oli tehty uskomattoman kauniita ja hyvältä maistuvia suupaloja.

Ennen kuin suupalan laittoi suuhunsa, ei voinut tietää mitä sieltä oikein paljastuu. Aika jännä pieni pallo, jonka sisältä camparia ikään kuin räjähti suuhun.
Alkuruoista jäivät mieleen osterit viidellä eri pavuista tehdyillä lisukkeella, koska yleensä en ostereista välitä yhtään. Eivät ne vieläkään ole suosikkejani, mutta hyvin nämä nyt maistuivat kaikki.

Pääruoaksi tuli sitten muun muassa lammasta monella eri tavalla (muun musssa aivoja ja kieltä, huh). Pääruoaksi tuli myös esimerkiksi 24 tuntia keitettyä porsasta.

Aterian kruunasivat neljä jälkiruokaa ja jälkiruokaviinit. Nekin olivat onneksi pieniä suupaloja, sillä minä ainakin olin tässä vaiheessa jo aivan liian täynnä.

Henkilökunta täytti cava-laseja sitä mukaa, kun ne tyhjenivät. Kun kävin miesten huoneessa, lautasliina huomaamattomasti vaihtui, ja tahrat siivottiin pöytäliinasta (toisella pikkuliinalla). Henkilökuntaa oli todella paljon, mutta tunnelma oli rauhallinen.

Saimme lähes kaikki annokset yhtä tai kahta poikkeusta lukuun ottamatta samaan aikaan. Tähän saattoi vaikuttaa, että tilasin ainoana ruoat ilman pähkinää.
Pitkän lounaan kruunasi vielä se, että pääsimme yhden ravintolan viidestä sommelieristä kanssa tutustumaan ravintolan 60 000 pullon viinikellariin. Siellä oli pääpaino tietenkin espanjalaisissa viineissä, mutta valikoimassa oli myös ainakin ranskalaisia, italialaisia ja saksalaisia viinejä. Niin sanottuja uuden maailman viinejä esimerkiksi Chilestä oli sommelier Audreyn mukaan kuitenkin vähän.

Viinipullojen hintahaarukka oli huima, 20 eurosta 5000 euroon. Kiinnostavaa oli, että sommelierin mukaan viinin hinta voi vaihdella asiakkaan maksukyvyn mukaan. Kaikkia viinejä ei siis ole listalla.

Kuulemma venäläisiltä varakkailta asiakkailta voidaan ottaa korkeampi hinta kuin joltakin, joka on säästänyt pitkään voidakseen syödä tässä ravintolassa kerran.

El Celler de Can Roca oli unohtumaton kokemus. Hintaa kertyi kaikkineen noin 910 euroa kolmelta, mutta tämä ravintola onkin minulle kerran elämässä koettava elämys.

Sijainti on hieman alle kahden kilometrin päässä Gironan vanhasta kaupungista, ja ehkä saman verran rautatieasemalta.

Girona itsessään oli kaunis kaupunki, jossa on monia kivannäköisiä kahviloita ja kauppoja. Siellä näkee paljon kivaa vanhaa kaupunkia kävellen jo päivän aikana. Suosituin turistinähtävyys oli ihmispaljoudesta päätellen kirkko, jonka portailla on kuvattu tv-sarja Game of Thronesin joku tunnettu kohtaus.

El Cellet de Can Roca verkossa: omat webbisivut ja TripAdvisor-arviot.