Talvi yllätti ravintoloiden kotiinkuljetukset: Foodora vs. Wolt

Torstaina on ollut Espoossa ensin luminen, ja sitten märän loskainen keli. Niinpä töistä kotiin päästyäni halusin tilata ruokaa kotiin sillä välin, kun märät kengät kuivuvat kylpyhuoneessani.

Ensin kokeilin Foodoraa, jolla on täällä 02210 Espoo -alueella laajempi valikoima ravintoloita. Osasin odottaa tänään tavallista hitaampia toimitusaikoja, mutta sen sijaan Foodora ilmoittikin jokaisen kuljetusta tavallisesti tarjoavan ravintolan kohdalla, että paikka on suljettu.

 

Lähetin Foodoralle viestiä mobiilisovelluksen chatin kautta. Pian sain vastauksen, että kyse voi olla ruuhkasta alueella tai muusta häiriöstä.

En jäänyt odottamaan, vaan vaihdoin kilpailija Woltiin.  Tilausyritykseni Tamarin Iso Omenaan epäonnistui myös. Palvelu ilmoitti, ettei ravintola ota vastaan tilauksia tällä hetkellä.

Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi vastasi Facebookissa, että tänään on ”aivan mahdoton ruuhka säistä johtuen”. Siihen oli yritetty varautua, mutta ei täysin onnistuttu.

Kuusi vinkkasi kokeilemaan tilausta hetken päästä uudelleen, ja niin tein. Tällä kertaa tilaus menikin läpi. Aika-arvioksi tuli aika normaali noin 30 minuuttia.

Kun toimitusaikalaskuri näytti enää noin kahdeksaa minuuttia, sain ilmoituksen tuntemattomasta virheestä ja kehotuksen lähettää sähköpostia Woltin tukeen. Tuesta sain myöhemmin illalla vastauksen, että tekninen tuki selvittää häiriötä. Se ei välttämättä liittynyt säähän mitenkään, mutta saattoi liittyä suureen tilausmäärään.

Pian tukiyhteydenoton jälkeen toimituksen aika-arvio kuitenkin lyheni edelleen kolmeen minuuttiin, sitten minuuttiin, ja… sitten piteni taas kolmeen minuuttiin. Ruokalähetti oli (jälleen) eksynyt, mutta hän soitti minulle, ja sain neuvomalla ruokani kotiovelleni noin kolmessa vartissa tilauksesta.

Foodoran asiakaspalvelu neuvoi chatin kautta, että kokeilisin tilausta uudelleen myöhemmin. Kun noin puolentoista tunnin päästä olin jo syönyt Woltin toimittaman ruoan, Foodora näytti vielä kaikkien alueen ravintoloiden olevan kiinni. Hieman ennen iltakahdeksaa tilanne oli muuttunut, ja ravintolat näkyivät olevan taas kuljetusvalmiina.

Tällä kertaa Wolt sis kesti osaltani paremmin hankalat sääolosuhteet.

Kiinnostavaa on seurata, miten palvelut kehittyvät, kun iso osa kuljetuksista on laskettu polkupyörälähettien varaan. Heidän on hankalaa liikkua huonolla säällä. Silloin taas on juurikin houkuttelevinta tilata ruokaa kotiin sen sijaan, että noutaisi ruoan ravintolasta tai söisi ravintolassa.

Päivitys 28.10.2017 klo 00:14:

Perjantai-iltana Woltin kansainvälisten liiketoimintojen johtaja Riku Mäkelä oli yhteydessä ja kirjoitti, että torstain ongelmat eivät johtuneet talvikeleistä.

Mäkelän mukaan Wolt oli varautunut ensilumiin monin tavoin kolme viikkoa, kuten ”renkaanvaihdoilla, tarjontasuunnittelulla ja kapasiteetinhallinnalla”.

Mäkelä kirjoitti, että ongelmat osuivat torstaille osuneen Jyväskylän laajennuksen kanssa, jolloin tietojärjestelmän virhe oli johtanut miljoonien ostostapahtumien läpikäyntiin, mikä sitten ylikuormitti järjestelmän.

Niin tai näin, Woltin Miki Kuusi itse kirjoitti minulle torstaina, että ”oli mahdoton ruuhka säästä johtuen”.

Onnellinen päätös. Sain päivälliseksi kanaa ja hapanimelää kastiketta Tamarin Iso Omenasta.
Onnellinen päätös. Sain päivälliseksi kanaa ja hapanimelää kastiketta Tamarin Iso Omenasta.