PR haluaa kysymykset etukäteen, ja lähetän sinne jotain

Aika monen firman PR pyytää etukäteen kysymykset haastattelua varten. Se tuntuu olevan heille tärkeää, joten lähettelen sinne jotain kysymyksiä.

Tosin yhtä hyvin kysymykset voisivat olla vaikka ”mikä on lempivärisi” tai ”tykkäätkö enemmän pastasta vai pitsasta”, koska varsinaiset kysymyksethän selviävät sitten haastattelun edetessä.

Haastattelun idea on hankkia tietoa, joten vastaukset vaikuttavat seuraaviin kysymyksin. Näin on ainakin, jos toimittaja tekee työnsä.

Taustahan tässä on, että firman PR haluaa etukäteen valmistautua hankaliin kysymyksiin haastateltavan kanssa. Vaan arvatkaapa, lähettääkö yksikään toimittaja niitä hankalia kysymyksiä etukäteen? Ei tietenkään.

Joskus saattaa olla niinkin, että hankalat kysymykset ovat koko haastattelun motivaatio, mutta ensin on luottamuksen synnyttämiseksi lätistävä niitä-näitä vaikka ensimmäiset puolisen tuntia. Joskus tuotakin joutuu käyttämään tiedonhankintakeinona.

Julkaisin tämän saman kirjoituksen Facebookissa, ja se herätti aika paljon keskustelua. Moni viestinnän asiantuntija huomautti, että kysymyksiä pyydetään useista perustelluista syistä:

  • Toimittajan tavoittelema henkilö ei välttämättä ole oikea asiantuntija vastaamaan  näihin kysymyksiin.
  • Asiantuntijakin voi tarvita etukäteisvalmistautumista, eikä pysty ”heittämään liukuhihnalta” vaikka pyydettyjä lukuja tai .teknisiä tietoja.
  • Aihe voi olla niin laaja, että voidakseen antaa näkemyksiä tai tietoja, on tiedettävä etukäteen mistä puhutaan.

Nuo voivat tietenkin pitää paikkansa. Tai sitten ne voivat olla tekosyitä.

Toimittajan kannalta riski on, että yrityksessä tai viranomaistaholla pohditaan asiaa jossain komiteassa, jolloin markkinointi, myynti ja viestintä yhdessä pohtivat kankeita ja varovaisia komitealausuntoja. Pahimmillaan haastateltava vain toistaa ennalta opettelemaansa puhetta.