Jäätelöt parantuneet Suomessa

Lapsuuden muistoni jäätelöistä ovat, että Suomessa joutui tyytymään vaisun mauttomaan Valio-jäätelöön. Edes mansikka- tai suklaajäätelö eivät maistuneet kovin voimakkaasti. Kesäisin Italiassa ja talvisin Kanarian-saarilla sain sitten ensi kerran maistaa kunnolla maistuvia kermaisia jäätelöitä. Lisäksi makuja oli paljon. enemmän: kippoon tai jäätelötuttiin saattoi valita yhden tai useamman jäätelöpallon jopa 30 eri mausta.

Jossain vaiheessa muistaakseni 90-luvun lopulla tilanne parani, kun ensimmäiset premium-jäätelöt tulivat Suomeen kauppojen jäätelöaltaisiin. Suosikkini oli pitkään Mövenpickin suklaajäätelö, joka muksoi muistaakseni 30 markkaa litralta.

Nykyisinhän tilanne on aivan toinen. Suomessa saa kaupoissa kymmeniä eri jäätelömakuja. Premium-jäätelöitä on tullut myös perinteisiltä valmistajilta. Lisäksi kaupoissa on pienten valmistajien kuten Kolmen Kaveruksen erikoisempia marjaisia- ja lakritsimakuja ja muta erikoisuuksia.

Lisäksi on kahviloiden ja ravintoloiden omia artesaanijäätelöitä, vegaanisia jäätelöitä, tai laktoosittomia jäätelöitä useilla valmistajilla.

Kaupan jäätelöistä suosikkini on ollut jonkin aikaa Ingmanin Creamy, jota n saatavana useina makuina, kuten suklaa, kookos-suklaa, vanilja ja kinuski, ja monet ovat laktoosittomia. Moni tuntuu tykkäävän kovasti myös Ben & Jerry’s -jäätelöistä.

Mikä sitten on paras? Olisi hankala enää edes maistaa kaikkia, eikä joka kaupasta saa kaikkea, tai varsinkaan ravintoloista yleensä kuin muutamaa omaa jäätelöä. Iltalehdessä oli ainakin keväällä 2018 jäätelö- ja suklaatapahtumassa julkistettu ammattilaisten jäätelötesti. 

Ingman Creamy -valiojäätelö
Ingman Creamy -vaniljajäätelö on suosikkini, kun lisään sekaan mustikoita tai vadelmia pakkasesta.