Puheluiden automaattinen tallennus pilveen

Työpuhelimeni on vaihtumasa Android 9 (Pie) -alustalla toimivaksi. Sen heikkous on, että kollegoiden mukaan ainakaan nykyiset puheluiden tallennuksen sovellukset eivät enää toimi, mikä on hankala asia toimittajan liikkuvan työn kannalta.

Onneksi on vaihtoehtoja, kuten puheluiden tallennus suoraan operaattorin pilvipalveluun. Sain viimein käyttööni Elisa Ring -käyttäjätunnukset ja puheluiden tallennuksen Verba-pilvipalvelun, johon tallentuvat automaattisesti kaikki lähtevät ja saapuvat puheluni. Eilen jouduin tekemään nopeasti englannin kielellä puhelinhaastattelun niin, että haastateltava oli junassa, ja itse olin myös hälyisässä tilassa.

On tosi kätevää, että pystyn nyt rauhassa kuulokkeilla kuuntelemaan keskustelun ilman, että piti siinä nopeassa tilanteessa viritellä jotain softaa tai muuta tallennusviritystä käyttöön. Tällainen olisi pitänyt olla aina toimittajilla käytössä.

Keskustelua on herättänyt, pitäisikö puheluiden tallentamisesta kertoa puhelun toiselle osapuolelle. Hyviin tapoihin kuuluu kertoa asiasta, vaikkei se lain mukaan olekaan pakollista.

Puhelut tallennettuna Elisan pilvipalvelussa.
Puhelut tallennettuna Elisan pilvipalvelussa.

Asiaa tietenkin mutkistaa, jos käytössä on palvelu, joka tallentaa oletusarvoisesti kaikki lähtevät ja saapuvat puhelut.

Olenkin miettinyt, pitäisikö asiasta nyt kertoa ihan joka puhelun osalta ja päätynyt siihen, että mainitsen asiasta silloin, kun tilanne on sellainen, että tallennetta voi olla tarpeen käyttää muistiinpano- tai tarkistusvälineenä.

Käytän itse palvelua vain juttuhaastatteluiden tekniseen tarkistukseen ja muistin tukena. Yksityiset puhelut ja muut kuin varsinaiset haastattelut poistan sieltä selkeyden vuoksi muutenkin.

Julkisen sanan neuvoston (JSN) julkaisemat Journalistin ohjeet taas sanovat, että haastatelluilla on oikeus tietää, kun keskustelussa on ollut kyse haastattelusta, ja missä yhteydessä haastattelua on tarkoitus käyttää. Mitä tahansa puhelinkeskustelua ei siis voi toimittajakaan käyttää jutussaan sitaattien kera, saati sitten että julkaisisi puhelun äänitallenteena. Tätä seikkaa ei muuta se, onko puhelusta olemassa tekninen tallenne.

2 thoughts on “Puheluiden automaattinen tallennus pilveen

  1. Tosi mielenkiintoinen aihepiiri. Aloin mietiskellä. Ei olekaan ihan niin helppoa. Eräs tekninen (mutta sekin tietyllä tapaa epäluotettava) juttu olisi pilven päässä, kun kyse on telcosta vielä, mahdollistaa lyhyt automaatti-notifikaatio eli luettu ”Tämä puhelu tallennetaan” heti puhelun alussa. Ja lisäksi se ei luetuttaisi tuota sitten 2. kerralla jatkosoitoilla. Eli tavallaan oletus: jos on tuttu soittaja, ei ole tarvetta samasta asiasta kertoa useammin, jolloin puhelut myös olisivat hieman vähemmän kömpelöitä alkusekunneilla, mutta tiedän että tässäkin on luultavasti joitakin tilaisuuksia joissa se taas ei ole hyvä – pitäisikin olla mieluusti se automaattinen notifikaatio.

  2. Sellainen mahdollisuus tuli minulle mieleen, että voisiko puhelun tallentamisen aktivoida siten, että näppäilen puhelun aikana tietyn koodin (vaikka *#03#), joka aktivoi tallennuksen. Tällöin voisi järjestelmä sitten ilmoittaa asiasta: ”Puhelun tallennus aktivoitu”.

Kommentointi on suljettu.