Grillattuja herkkusieniä ja tonnikalafileitä: ajan kanssa oltava tarkkana

Lauantaikruoaasi oli ennustettu aurinkoista ja lämmintä säätä hyvissä ajoin etukäteen, joten pitihän tilaisuus käyttää takapihalla grillaamiseen ja syömiseen. Yksin ruoanlaitto olisi paitsi tylsää myös turhan työlästä, joten kutsuin kaverini Erkin vaimonsa kanssa kylään.

En nyt tällä kertaa viritellä omia reseptejä, mutta muutama uusi kokemus tässä tuli.

Ostin tonnikalan Maxin Kalakaupasta Espoon Kauklahdesta. He vakuuttavat myyvänsä MSC-serttifioitua ja ns. vihreän listan tonnikalaa. Siitä voi lukea WHO:n kalaoppaassa. Myyjä suositteli, että ennen grillausta pyyhkii kalan kuivaksi. Pinnan voi pyyhkiä öljyllä, jotta se ei grillatessa herkästi tartu ritilöihin.

Tonnikala kannattaa jättää sisältä vähän punaiseksi, mikä tarkoittaa kypsennystä kuumassa grillissä max 2-3 min per puoli.

  • Laadukkaan tuoreen tonnikalafileen tunnistaa tällaisesta vaaleanpunaisesta väristä. Kuva: Erkki Mustonen
  • Joidenkin ohjeiden mukaan tonnikala kannattaa maustaa suolalla ja pippurilla etukäteen. Toiset pistävät mausteet vasta grillauksen päätteeksi. Kuva: Erkki Mustonen
  • Herkkusienet ja tonnikalafileet valmiina grillaukseen. Kuva: Erkki Mustonen
  • Kesäinen mozzarellasalaatti, jossa hyödynnetty oman pihani yrttejä. Kuva: Erkki Mustonen
  • Herkkusienet kypsyivät grillissä noin 10 minuuttia per puoli keskiteholla. Kuva: Erkki Mustonen
  • Tonnikalat grillissä
  • Valmis annos: herkkusieniä, tonnikalaa ja salaattia. Kuva: Erkki Mustonen

Tonnikalalle tein piparjuurikerman MTV:n ruokasivujen reseptin mukaan. Siitä tuli tosi hyvää just noin. Ainoa huomattava asia on, että pitää muistaa ensin vatkata kuohukerma ennen kuin lisää muut ainesosat, koska muuten se ei vaahdotu yhtään.

Herkkusienet täytimme pippurituorejuustolla ja käärimme parmankinkulla, jotta juusto pysyy niiden sisällä.

Käytimme herkkusienivartaiden grillaukseen grillihalsteria, jotta ne sai grillattua ilman, että mitään putoaa grillin sisälle.

Grillauksen lopputulos

Piparjuurikerma oli helppo tehdä ja todella hyvää. Se sopii varmasti myös graavatun kalan ja monien salaattien kanssa.

Herkkusienivartaista tuli meheviä ja maukkaita. Kinkun tai pekonin makua en niiden kanssa kaipaa, mutta ne auttavat pitämään tuorejuuston herkkusienten sisällä. Tässä toimivat myös yrtti- ja sinihomejuustot.

Tonnikalafileiden grillaus ei sentään aivan onnistuneet, sillä emme uskoneet kauppiaan ohjetta grillata niitä vain 30-60 sekuntia per puoli. Grillausaikaa kertyi noin kaksi minuuttia ensimmäiselle ja minuutti toiselle puolelle. Jo tässä ajassa nämä noin senttimetrin paksuiset fileet psaistuivat kypsiksi, eivätkä olleet sisältä enää juuri punaisia.

Onneksi ne eivät vielä kuivuneet täysin, ja piparjuurikerma vähän pelasti makua.