16 kodin konetta ja välinettä, joista en enää luopuisi

Muutin neljä vuotta sitten kerrostalokasiosta hieman isompaan rivitaloasuntoon, mutta halusin silti vähentää tavaran määrää saadakseni avaruutta kotiin. Monta esinettä ja ja välinettä etenkin keittiössä annoin tai myin pois.

Viime aikoina olen kuitenkin siinä määrin innostunut ruoanlaitosta keittiössä ja pihalla, että kotiin on taas löytänyt tiensä koneita ja välineitä. Pohdin, että aika monesta niistä on tullut tärkeitä.  Osa on  aivan itsestään selviä. Osa on enemmän mukavuutta tai arjen luksusta.

Jätin tästä pois itsestäänselvyyksiä kuten uunin ja induktiolieden, tai kylpyhuoneessa sähköhammasharjan. Olisihan nekin voinut erikseen listata tietenkin. Mikroaaaltouunikin minulla on, mutten juuri koskaan käytä sitä.

Kommenteissa voi kertoa, jos tästä puuttuu jokin kone tai väline, joka on ”ihan pakko” olla kotona keittiössä tai muualla.

  • Poreammeå
  • Viinikaappi
  • Viinikaappi
  • Sauvasekoitin
  • Mortteli
  • Elintarvikevaaka

1. Ilmalämpöpumppu

Suomessa ei ole lämmintä tai saati hellesäitä isoa osaa vuodesta, mutta silloin kun on, vanhat asunnot tuppaavat muuttumaan tukalan kuumiksi. Vanhoja asuntoja ei ole aikoinaan suunniteltu lämpimillä keleillä mukaviksi. Niinpä olen iloinnut suuresti nykyisessä asunnossani edellisen omistajalta jääneestä ilmalämpöpumpusta, jolla saan olohuoneen ja makuuhuoneen viileiksi silloinkin, kun ulkona aurinko paistaa, ja lämpömittari näyttää yli 25 astetta. Vastoin kuin pelkät viilentävät tuulettimet, ILP ei pidä sisällä asunnossa juuri kuultavaa ääntä.

Tehokkaimmin laite toimii, kun pitää käyttäessä ikkunat ja ovet kiinni, mutta esimerkiksi grillatessani tai muuten vain pihalla ollessani olen pitänyt takapihan ovea auki, eikä tämä ole kokonaan vienyt ILPin tehoja.

On vaikeaa kuvitella, että hankkisin enää uutta tai vanhaa asuntoa, jossa ei saa jotenkin asuntokohtaista viilennystä päälle.

2. Kuivausrumpu

Pyykkien kuivattaminen pienessä kylpyhuoneessa, makuuhuoneesa tai olohuoneessa on ikävää hommaa. Kun tilaa oli, ostin nykyisen asunnon remontin yhteydessä erillisen kuivausrummun, jossa saa pestyt vaattet pysyvät materiaalista ja paksuudesta riippuen noin 90 minuutissa tai noin 180 minuutissa. Joidenkin mielestä kuivausrumpu aiheuttaa vaatteiden nukkaantumista ja nopeuttaa kulumista, mutta en ole havainnut ongelmaa esimerkiksi eniten pestävien alusvaatteiden, sukkien tai vuodevaatteiden kanssa.

3. Kaasugrilli

Kerrostaloasunnossa grillaaminen ei onnistunut, joten saatuani oman pihan ehkä eniten pihaelämään iloa on tuonut kaasugrilli. Grillailu on minulle kesäisen ruoanlaiton ja ruokahalua herättävien tuoksujen lisäksi yhdessäolosta perheen ja ystävien kanssa.  Harvoin grillaan yksin, paitsi ehkä opetellessani jotain uutta ruokaa. Yleensä se on sosiaalista ruoanlaittoa yhdessä muiden kansa.

4. Poreamme

Pienen kaksion sähkösauna ei koskaan miellyttänyt, Löylyt tuntuivat ”liian kovilta”, ja pahimmillaan koko asunto lämpeni saunan takia. Näinpä päädyin nykyisen asunnon remontissa vaihtamaan saunan tilalle tilavan poreammeen. Se on ollut mukava ja rentouttava arjen ilo etenkin kylmien ja sateisten päivien jälkeen. Ja niitähän Suomessa riittää.  Tai kun jalat ovat vaikka vähän turvonneet työpäivän toimistolla istumisesta.

5. Viinikaappi

Alkoholinkulutukseni on pudonnut etenkin tänä vuonna painon pudottamisen vuoksi, ja sen jälkeen huimattuani nukkuvani paremmin, kun en ole ottanut arkisin edes sitä ”yhtä lasillista viiniä” ruoan kanssa. Siitä huolimatta iloa tuo asunnonvaihdon yhteydessä hankkimani viilennetyn viinikaappi, jonka kahteen osastoon mahtuu yhteensä noin 42 tavallista 0,75 litran viinipulloa. Pullot saa kaappiin siististi piiloon, ne ovat valmiiksi sopivassa lämpötilassa käyttöä varten.  viinikaapissa on yhden ja riivin osastot, joiden lämpötilat voi säätää erikseen. Minulla on pienessä lokerikossa kuohu- ja valkoviinit, ja isommassa punaviinit. Kaappi on 60 cm leveä ja 60 cm syvä, eli vie perinteisen keittiökaapin tillan. Tämä on  tehokas tapa pientää mukavaa viinivalikoimaa  siististi käytössä  ilman, että on tilaa varsinaiselle viinikellarille.

6. Sähkösavustin

Savustaminen tuo ruokaan ihan oman makunsa, ja tähän sähköinen savustuspönttö on kätevä.  Pohjalle tarvitsee vain purut ja sokeria.  Moni ruoka valmistuu helposti 30 minuutissa. Sähkösavustin soveltuu vaikka kerrostaloasun parvekkeelle. Naapurisovun kannalta on fiksua tarkistaa, etteivät savut kuitenkaan päädy suoraa naapurin asuntoon.

7. Sauva- tai tehosekoitin

Innostuttuani uudelleen ruoanlaitosta huomasin melkein ensimmäiseksi  sauva- tai tehosekoittimen puutteen. Jo pelkän marjasmoothien tekeminen nopeasti tai mausteiden ja yrttien sekoittaminen käyvät paremmin sauvasekoittimella kuin  käsin. Jos taas isompaa annosta, kuten vaikka perunamuussia, on kulhollinen tehosekoitin jo kätevämpi, Minulla on nyt onneksi molemmat, sillä pieni sauvasekoitin on nopeampi ottaa käyttöön ja putsata käytön jälkeen.

8. Sauvavatkain

Vatkain on kätevä nopeaan vatkaamiseen vaikkapa kermavaahtoa tai perunamuussia valmistaessa.

9. Mortteli

Mausteiden ja yrttien pilkkomisessa ja survomisessa on osoittautunut käteväksi graniittinen mortteli, jonka näin edullisesti (alle 20 eurolla) läheisessä hypermarketissa. Jämäkän survimen ansiosta käsivoimaa ei tarvitse kovin paljon, ja kovatkin pippurit murskautuvat helposti. Osa kivestä tai valuraudasta valmistetuista mortteleista on ihan tyylikkäitäkin. Isommissa mortteleissa mahtuu sekoittamaan vaikka usean henkilön salaattikastikkeen ainekset.

10. Digitaalinen paistomittari

Monen kalan tai lihan kypsyttämisessä niin pannussa, uunissa tai savustimessa tärkeää on oikean sisälämpötilan saavuttaminen. Vaikkapa karitsan sisäfile saattaa olla parhaimmillaan 53 asteeseen kypseynnettynä, ja sen jälkeen foliopaperin sisälle vetäytymään. Sopivan kypsyyden saavuttamisessa digitaalinen paistomittari on suuri apu.

11. Grillihalsteri

Kalaa ja vartaita grillatessani kävi ensin niin, että osa ruoasta putosi grillin sisällä, mikä teki grillin putsaamisesta käytön jälkeen hankalampaa. Grillihalsterin metallien välissä ruoat pysyvät kätevästi paikoillaan, ja niin kalojen kuin vartaiden kääntäminen on helppoa,

12. Elintarvikevaaka

Ainakin kokkailuni alkuvaiheessa teen usein ruokia reseptien pohjalta. Aina ei ole selvää, miten iso määrä on tietty grammamäärä jotain ainesta. Samoin massaa tai tilavuutta on arvioitava, jos haluaa laskea ruoan ravintoarvoja elämäntapa- ja ruokasovelluksiin, jotka ovat nykyisin suosittuja.

13. Savustuslaatikko

Jos hiili- tai kaasugrilli on riittävän iso, ei välttämättä tarvitse erillistä savustuspönttöä, vaan saataana on myös grillien kanssa käytettäviä edullisiakin savustusrasioita. Niiden sisälle pistetään savustuspurut, ja savun maku tarttuu kuumentamisen jälkeen grillissä oleviin ruokiin. On myös isompia savustuslaatikoita, joiden sisälle pistetään savustettava ruoka.

14. Grillausverkko

Kaikkia ruokia ei saa kätevästi halsterin sisälle, joten nopeasti ostin grillausverkon, jonka päällä grillaan esimerkiksi vihanneksia, kalaa ja milloin mitäkin.

15. Lime- ja sitruunapuristin

Kalan ja kastikkeiden kanssa kaipaa lähes aina puristettua limettiä sitruunaa. Niitä saa tietenkin myös kaupasta valmiina mehuina. Kokonaisen hedelmän etuna on, että samalla voi raastaa hedelmän kuorta vaikkapa kastikkeen mausteeksi tai kokonaisen kalan sisälle.

16. Metalliset grillaustikut

Kesään ja grillaukseen kuuluvat grillivartaat. Puiset kertakäyttötikut ovat hankalia, kun syttyvät herkästi palamaan ja katkeavat. Metalliset grillaustikut ovat helpompia käyttää. Ne on helppo pestä käytön jälkeen.